Duonos šventė ,,Volungės“ progimnazijoje

Kaip ir kasmet „Volungės“ progimnazijoje lapkričio mėnesį didelį dėmesį skiriame Lietuvos praeičiai. O progimnazijos trečiokai šįmet gvildeno temą „Duona“.

Mėnesio bėgyje vaikai rinko liaudies patarles, priežodžius, mįsles apie duoną, aiškinosi jų prasmę. Suskaičiavo, kiek duonos rūšių kepa lietuviai. Pasirodo, ne taip jau ir mažai – net 73 (negalutiniais duomenimis). Sužinojo, iš kokių vietovių atkeliauja duona į Alytaus miestą, kiek sveria mažiausias ir didžiausias jos kepaliukas parduotuvėje. Todėl, apibendrinę surinktą informaciją, mokiniai padarė išvadą, kad Lietuva drąsiai gali vadintis Duonos šalimi.

Galiausiai, vadovaujami savo mokytojų trečiokai užraugė duonos raugą, minkė tešlą ir 2022 m. lapkričio 29 d., pasikvietę svečių iš Šv. Benedikto gimnazijos, Senamiesčio ir „Sakalėlio“ pradinių mokyklų, surengė margaspalvę Duonos šventę. Jos metu išsikepė po pirmąjį savo duonos kepalėlį. Kol duonutė kepė, visi pasižiūrėjo spektakliuką apie tai, kaip duoną kepė vilkas. Suskaičiavo, kiek darbų reikia padaryti, kol ant stalo padedame šviežią duonos kepalą. Vaikai net pabandė ,,nudirbti“ kai kuriuos darbus patys: ,,pjovė ir kūlė javus“, ,,kepė duoną“. Buvo išrinkti geriausi kiekvienos srities ,,specialistai“. Pasirodo, kad geriausia „pjovėja“ mokosi „Volungės“ progimnazijoje, geriausias ,,kūlėjas“ – „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje, o šauniausi „kepėjai“ yra Šv. Benedikto gimnazijoje.

Šventėje netrūko nei dainų, nei šokių, nei geros nuotaikos. Visi džiaugėsi gausiu vaišių stalu, kuriuo pasirūpino trečiokų tėveliai (dėkojame jiems). Pabaigoje kiekvienas galėjo pasidžiaugti jau iškeptu savo duonos kepalėliu (už pagalbą dėkojame progimnazijos valgyklos darbuotojoms) bei Duonos žinovo sertifikatu.

O vaikus Duonos šalies keliais vedė mokytojos Rūta Pavasarienė, Vilija Česnauskienė ir Jūratė Dzilbuvienė.

Related Posts