Karjeros diena

Lapkričio 28 dieną Alytaus Volungės progimnazijoje vyko karjeros diena. Progimnazijos karjeros specialistė pasitarusi su 5 – 8 klasių auklėtojais suorganizavo Karjeros dienos veiklas. 5 klasių mokiniai aplankė Alytaus priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Ekskursijos metu mokiniai buvo supažindinti su fiziškai ir psichologiškai sunkiu ugniagesio gelbėtojo darbu. Vaikai apžiūrėjo darbo techniką, automobilius, kuriais ugniagesiai gelbėtojai vyksta į iškvietimą. Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai pravedė saugaus elgesio su ugnimi instruktažą, kalbėjo apie įvairias ekstremalias situacijas, kaip elgtis susidūrus su pavojumi.

6 a klasė aplankė UAB Sofa Brands įmonę. Ši įmonė įkurta 2005 metų vasarį. D. Britanijos kapitalo įmonių grupės „SOFA BRANDS INTERNATIONAL“ dalis. Gamina minkštų baldų odinius ir gobeleninius apmušalus. Ši įmonė yra gamybinė, todėl mokiniai galėjo pamatyti kaip vyksta gamybos procesas. Ekskursiją pradėjo nuo bendro vaizdo iš balkono. Tada mokiniai keliavo į gamybines patalpas. Pradėjo nuo žaliavų sandėlio. Sandėliuose galima pamatyti kaip prasideda „baldų rūbo“ kelias“, koks platus audinių ir odų asortimentas, kaip jie sandėliuojami, kaip ruošiami gamybos procesui. Aplankė odos, gobeleno sukirpimo skyrius. Šeštokai galėjo pamatyti klojimo mašinas, audinių sukirpimo robotus, komplektavimo, pakavimo, kontrolės skyrius. Ir be abejo patį didžiausią skyrių t. y. siuvimą. Atsisveikinant visi pasidalino įspūdžiais.

 Iš baldams gaminti skirtos odinės žaliavos likučių mokiniams buvo paruoštos prisiminimo dovanėlės knygos skirtukai.

6 c, 6 d klasės aplankė Alytaus šaldytuvų gamyklą „Snaigė“. Nuo 1963 metų kuriami ir gaminami šaldytuvai Snaigė. Tai – vienintelė šaldytuvų gamykla Baltijos šalyse. Mokiniai aplankė gamybines patalpas, kur ekskursiją vedė gamybos vadovas Virginijus Dumbliauskas. O atėjus į ekspozicijų salę – ekskursiją vedė produktų vystymo vadovė Renata Dambrauskienė. Šeštokai pamatė ir palygino, kokie šaldytuvai buvo gaminami anksčiau ir kokie dabar. Buvo supažindinti su įvairių profesijų atstovais gamykloje, o jų yra gausybė. Gamykloje atliekami visi šaldytuvo gamybai reikalingi darbai: metalo pjovimas, metalo lankstymas, korpusų dažymas, vakuuminis formavimas, šaldytuvo spintų užpylimas, plastikinių detalių liejimas, surinkimas ir t. t. Gaminių dizainas bei inžinieriniai-techniniai prietaisų sprendimai ruošiami Snaigės dizainerių, konstruktorių bei inžinierių. 6 b klasė apsilankė Sodroje, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Alytaus skyriuje. Šeštokai susipažino su šios įstaigos struktūra, darbuotojų darbo ypatybėmis, profesijomis.

7 klasių mokiniai progimnazijoje sulaukė Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių. Kariai supažindino su kario profesija, surengė karinės ginkluotės, ekipuotės parodą. Septintokai susitiko su įmonės Geodėja vadovu Aurimu Bernatavičiumi. Įmonės vadovas kalbėjo su mokiniais apie asmenybės savybes, savęs pažinimą, atradimą, apie tai, kas svarbu karjeros kelyje. Vadovas kalbėjo su mokiniais kaip planuoti savo darbus, kaip elgtis gavus neaiškią užduotį, kaip elgtis suklydus, ką daryti, jei nespėji laiku atlikti užduočių, kaip įtikinamai pristatyti savo nuomonę, kaip atsakyti į prieštaravimus ir apginti savo nuomonę, kaip kalbėti viešai, kaip mokėti pasakyti ne, kaip reaguoti į kritiką, kaip save motyvuoti atlikti nemalonias užduotis ir t.t.

8 klasių mokiniai vyko į Alytaus profesinio rengimo centro skyrius. Mokiniai buvo supažindinti su profesinio rengimo centro veikla, įgyvendinamomis programomis, mokymosi ir karjeros galimybėmis. Pažintinio vizito metu apžiūrėjo Pramonės ir prekybos bei Statybos technologijų ir verslo skyriuose esančius modernius kabinetus ir laboratorijas, praktinio mokymo bazę, bendravo su profesijos mokytojais.

Karjeros specialistė Virginija Venčkauskaitė

Related Posts